Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Resim Sanatının Tarihi ve Gelişimi
#1
Resim Sanatının Tarihi ve Gelişimi


İnsanlar Resim Sanatını duyguları ve olayları anlatım aracı olarak görmüşler ve eski çağlardan beri kullanmışlardır. Daha sonraları artık yaptıklarına sanat eseri gözüyle bakmışlar ve güzel şeyleri seyretme isteği ile mağara duvarlarını süslemişlerdir. Bugüne kadar yapılan mağara resimleri yontma taş devrine aittir. Bu resimlerin bazıları odun ve kemik parçalarıyla bazıları da sert cisimlerle kazınarak yapılmıştır. 

Renk olarak da toprak boyalar kullanmışlardır. Daha önceki dönemlerden kalan bazı yapıtların resim sanatı içinde sayılabileceği unutulmamalıdır. 


Türk resmini 3 dönemde inceleyeceğiz:

·İslam dininden önce: İslam dininden resim yapılıyordu . türk boyları gezici olduğu için günümüze pek fazla eser kalmamıştır. Sadece belli yörelerde yerleşen Türk boylarından kalmış eserler vardır. Bunlar halı ,kilim, kumaş ve derilerdeki işlemelerle forumvatantc.gif üzerlerine işlenmiş motifli eşyalar, silahlar ve minyatür sanatında yapılmış resimler bulunmuştur.

·İslam Çağı: İslam dininden sonra resim sanatı forumvatantc.gif dinsel konuların etkisi altında kalmıştır. İslamiyet yanlış yorumlara maruz kaldığı için resim ve heykel sanatında ürünler verememişlerdir. Resim yapma isteklerini süsleme ve yazı alanında eserler vererek gidermeye çalışmışlardır. Selçuklular devrinde süsleme sanatında mimari yapıtlar üzerine kabartma olarak insan forumvatantc.gif hayvan ve bitki motifleri yapılmıştır. Minyatür sanatına da da bu dönemde din dışındaki konular dışına çıkılabilmiştir. Osmanlının süsleme sanatında en iyi örnekleri veren nakkaş Levni' nin resimlerinde batıya yöneliş olmuş ve az figürlü hatta tek figürlü konular işlemiş ve perspektif kurallarına uymaya çalışmıştır. II. Mahmut'un yağlıboya portresini yaptırması ile minyatür sanatını sonu gelmiş sayılır. Yenilikçi padişahlar 19. yüzyılda da batılılaşma çalışmalarını destekliyordu. II. Mahmud kendi resmini yaptırarak devlet dairelerine astırmış, Abdülaziz de resimle uğraşmıştır. Genellikle asker kökenli olan ilk Türk ressamların yapıtları da bu yüzyıldan kalmadır. Batılı ressamların Osmanlıya gelmesiyle resimde batının etkisi görülmeye başlanmış, askeri okular da resim dersi konmuş ve yetenekli öğrencilerin Avrupa'ya gidip sanatlarını geliştirmesi sağlanmıştır. 

·Batı Etkisindeki Türk Resmi: Batı Resmine İlgimiz fatih zamanında yani 1451-1481 zamanında başlamıştır. Batı resmine karşı ilgimiz III.ahmet zamanında da 1703-1730 devam etmiştir. Batı ile çalışmalar III.selim 1793 ve II.mahmud 1835 zamanında askeri okullara konulan resim dersleri ile başlamışlardır. Yetenekli öğrenciler avrupaya gönderiliyor döndüklerinde türk resmin faydaları oluyordu. Bu devirde yetişen sanatçılarımız kendilerine özgü realist(gerçekçi) çalışmalar yapmışlardır. Bu sanatçılarımızdan Şeker Ahmet Paşa Türkiye de ilk resim sergisini açmıştır. Türkiye'de ilk defa eski eserler müzesini kuran Osman Hamdi Bey'dir. Ayrıca güzel sanatlar akademisinin de kurucusudur.

Resimde Bulunması Gereken Unsurlar: resimde güzel- çirkin kavramları resimdeki unsurların iyi kullanılmasıyla ölçülür. Resimde bulunması gereken unsurla kompozisyon, oran orantı, perspektif, ışık gölge, denge, hareket, doku ve üslup'tur.
alıntıdır
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping