Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fantastik Edebiyat Nedir? Fantastik Kurgunun Sevilen Kitapları |
#1
y%C4%B1k%C4%B1lan-krall%C4%B1klar.png

Konuşan Kitapların bu seferki durağı yine fantastik kurgunun örneklerinden birisi… Dex Kitap’tan çıkan Yıkılan Krallıklar. Kitap bu kadar güzel olunca, turumuzda kocaman oldu ve tam yedi gün sürecek, bir sürü etkinlik ve yorum görme şansınız olacak ve tabii ki… tam üç kişinin bu kitabı kazanma şansı!!! Kaçırmamak için takipte kalın… Önce Tuğçe’nin Kitaplığı haricindeki, bugünün yayınlarına bir göz atalım, sonra da bir ustasından fantastik edebiyata ve fantastik kurguya dair detayları okuyalım.

Kitap ve Yazar Tanıtımı – Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın.
Morgan Rhodes/Michelle Rowen Kitapları – Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın.
Çekiliş – Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın.


pans-labyrinth-20061.jpg



Fantezi edebiyatına ilgi duyanların genelde çelişkiye düştüğü konulardan birisi “fantastik kurgu” ile fantastik öğeler içeren eserlerin ayrımının net bir şekilde görülememesidir.

O halde nedir fantastik edebiyat? Fantastik kurgu, fantastik edebiyatın neresindedir?..

Basitçe söylemek gerekirse, doğaüstü, gerçekdışı unsurlar barındıran her eser fantastik edebiyat çerçevesinde ele alınabilir. Bir polisiye eserin, tarihi romanın, korku türündeki bir kitabın, bir aşk hikâyesinin aynı zamanda bir fantastik eser olması bu anlamda mümkün. Saydığımız türler barındırdığı doğaüstü öğelerle fantastik edebiyat çatısı altına girer ve aslına bakılırsa bu, birçok kitaba daha da fazla zenginlik ve okunurluk kazandırır. Çünkü, hayal ürünü olandan nefret ettiğini kati bir şekilde söyleyen bir kişi bile aslında hayallerle vardır ve hepimizi ayakta tutan bu büyülü rüzgârdandır ki, gerçekdışı olanlar her zaman ilgimizi çeker. Gerçeklik dediğimiz şeylerle bu kadar iç içeyken, bunun biraz ötesine geçmenin kötü olan bir tarafı olduğunu kim iddia edebilir?..
Fantastik edebiyat o halde, birçok kez diğer türleri de kendi içine alan, geniş bir yelpazeye sahip. Bu haliyle edebiyatın merkezinde yer aldığını söylemek yanlış olmaz. Fantastik kelimesinden en uzak görünen yazarlar bile aslında onun çevresinde dönüyor, yazılarının bir noktasında gerçeklerin dışına ister istemez çıkıyor. Gerçeklikle gerçeküstü arasındaki sınır bu kadar inceyken, bu da kaçınılmaz elbette ki. Ya da gerçek diye bir şeyden tam anlamıyla bahsetmek zor iken… Bu yüzden fantastik edebiyat en güçlü türler arasında ve öyle olmaya devam edecek. Dünyayı bu tarz gerçek dışı hikâyeler kasıp kavuruyor. Bunun barizliğini anlamak için, Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter gibi örneklere göz atmak yeterli…



Fantasy-6.png



Fantastik kurgu nedir?

Fantastik kurgu, olağandışının doruğa çıktığı bir tür. Bir fantastik kurgu kitabını elimize aldığımızda artık, içinde bulunduğumuz dünyadan ayaklarımızı tamamen kesme vaktimiz gelmiştir. Bambaşka bir dünya bize kapılarını açmıştır bile. Fantastik kurgu, her şeyiyle yazarının hayal gücünün eseri olan; içinde farklı dünyaları, farklı ırkları, mekânları barındırarak, sınırları zorlayan bir tür. Yaşadığımız dünyanın hükümranı insanlar oradaki birçok ırktan biri yalnızca. Karşısında elfler, büyücüler, cüceler ve bu klasik ırkların ötesinde sayamayacağımız kadar çok varlık var. İşte size sadece bir insanın hayal gücüyle vücut bulmuş devasa bir dünya.

Tabii gerçekliğe sıkı sıkı bağlı olanları da isyan ettirecek kadar gerçeküstü bir dünya değil karşımızdaki. Hepimizin yaşamından kesitler de taşınıyor o dünyalara. Orada da aşk var, entrika var, savaş, açlık, yıkım, siyaset, yalanlar var… Hayallerimizle harmanlanan bu kati hisler ve tutumlardan soyutlanmış olması da zaten imkânsız. Yine de ayaklarımızı yerden kesecek ve çevremizdeki görüntüyü soldurup, gözümün önünde yeni bir evren şekillendirecek kadar güçlü…

* Yukarıdaki bilgi yazısı, Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın. sitesinden alınmıştır. Yazının sahibi Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın.‘dir. 

Bu türdeki okunası kitaplar… (Serilerin ilk kitaplarını yazdım) 

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği – J.R.R. Tolkien (İthaki)

Hobbit – J.R.R. Tolkien (İthaki)

Taht Oyunları – G.R.R. Martin (Epsilon)

Rüzgarın Adı – Patrick R. Ruthfus (İthaki)

Harry Potter – J. K. Rowling (YKY)

Eragon – Christopher Paolini (Altın Kitaplar)

Altın Pusula – Philip Pullman (İthaki)

Şimşek Hırsızı – Rick Riordan (Doğan Egmont)

Amerikan Tanrıları – Neil Gaiman ( İthaki)

Yıldız Tozu – Neil Gaiman (İthaki)

Duman ve Kemiğin Kızı – Laini Taylor (Artemis)

Büyücüler – Lev Grossman (Pegasus)

Gölgelerin Yolu – Brent Weeks (Artemis)

Karalığa Doğru – Francis Knight (Elf)

ve bu liste uzar gider… fazlasını görmek isteyenler, işte Linkleri görebilmek için Üye Olun veya Giriş Yapın.


kaynak: http://tugceninkitapligi.com/
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping